fbpx

juni 19, 2023 2:23 pm

Av: Veronika K. Baarud

Du lurer kanskje på om babyen trenger ekstra drikke i varmen, eller om det går fint med morsmelk eller morsmelkerstatning? Her får du svaret!

Så lenge barnet vokser og trives, og så lenge mor trives med ammingen, er det ingen grunn til å gi barnet annen drikke enn morsmelk eller morsmelkerstatning de første seks månedene.

Vann det første leveåret innføres i små porsjoner kun som en god vane, men det er ikke behov for store mengde vann utenom morsmelk eller morsmelkerstatning. 

Barnet trenger heller ikke ekstra tilførsel av vann, selv om det er varmt ute eller du er i varmere strøk, det holder med morsmelk eller morsmelkerstatning.

Server gjerne vann fra glass når du lar barnet bli vant til vann. De minste mestrer drikke fra glass raskere enn vi tror så lenge de får muligheten til å prøve.   

drikke til baby, barnemat, babymat

Husk dette

  • Om du ønsker å innføre kumelk som drikke skal ikke dette gis til barnet før 12 måneder. Kumelk inneholder tre ganger så mye protein som morsmelken, i tillegg metter den og tar opp plassen til andre jernrike matvarer. Les mer om melk og meieriprodukter til barn her.
  • Unngå mat og drikke med rent sukker eller tilsatt sukker frem til barnet er to år. Saft, brus, juice og annen sukkerholdig drikke kan gis tidligst når barnet er to år, men vent gjerne med å servere dette så lenge du kan. Husk at gode vaner bygges allerede fra starten og at sukkerholdig drikke ikke er anbefalt. 
  • Kunstig søtning skal ikke gis til barn under 3 år, og bør også unngås til større barn. (Lett yoghurt, fun saft, lettbrus m.m).
babymat 6 måneder, babymat, babymatguiden

Ønsker du å lage barnematen selv?

Få en innføring i fast føde med Babymatguiden fra Bare Bra Mamma.

Alt du trenger for å komme i gang får du her!

Flere oppskrifter & nyheter


veronika@barebramamma.no

Om Veronika & Bare Bra Mamma

Veronika er grunnlegger og daglig leder av Bare Bra Mamma & Barnematakademiet (2022). Du kjenner henne kanskje best som grunnlegg og utvikler av Bare Bra Barnemat (2013).

Hun har ernæringsbakgrunn, er forfatter og foredragsholder, og har hjulpet tusenvis av familier med ernæring og mat til barn og familier de siste 10 årene. Hun & teamet hennes hjelper deg som vil lage barnematen selv, og familier som ønsker en sunnere og enklere mathverdag med mindre stress.

Vi bygger for tiden Norges største og mest innholdsrike online portal for foreldre & barn.