fbpx

januar 10, 2023 12:51 pm

Av: Veronika K. Baarud

Jeg husker fremdeles at bestemor knuste kavring som hun strødde over fiskegratengen, og hadde på små biter av smør på toppen før den gikk i ovnen. Denne oppskrifter vekker både gode barndomsminner, smaker utrolig god og er forholdsvis enkel å lage. 

Hvit fisk som du finner i denne oppskriften er en god kilde til jod, og potetene du har som tilbehør er en god kilde til C vitamin, kalium og fiber. 

Du kan lese mer om jod her.

fiskegrateng, hjemmelaget fiskegrateng, barnemat

Oppskrift: 

Oppskriften gir middag til to vokse og to barn. 

Tid: ca 60. min.

Tips: doble oppskriften om du ønsker å fryse ned halvparten av fiskegratengen til en dag dere trenger en rask middag!

Dette trenger du:

  • 400 g. hvit fisk
  • 250 g. fullkornsmakaroni (målt i tørr vare)
  • 1 liter melk/havremelk
  • 50 g. smør/olivenolje
  • 70 g. siktet hvete/speltmel
  • 2 brødskiver ristes og males i blender for tipping
  • 1/2 muskatnøtt
  • salt og pepper

Fremgangsmåte: 

1) Fisk: Kok opp vann i en stor kjele og ha i fiske. La den trekke i 15-20 min hvis den er frossen, ca. 10 min. om den er opptint. Fisken faller fra hverandre når den er klar. Å la fiske trekke, vil si at fisken ligger i vannet du har kokt opp, men skrur ned varmen slik at det ikke koker mer. 

2) Makaroni: kokes etter anvisning på pakken.

3) Skru ovnen på 200 grader over- og undervarme eller 180 grader varmluft.

3) Hvit saus: smelt 50 gram sør i en kjele (ev. 0,5 dl. olje om du ønsker melkefri fiskegrateng). Når smøret har smeltet har du i melet. Bruk en visp og bland godt. Hell over 1 liter valgfri melk og kok opp sausen under omrøring. Dette er viktig for å unngå klumper. Ha i 1/2 revet muskatnøtt og smak til med salt og pepper. 

4) Del poteter i båter og ha på et stekebrett. Hell over litt olivenolje, krydre med salt og pepper. Beregn ca 2-3 poteter per pers. 

5) Montering: bland fisk, makaroni og saus i en kjele/bolle og rør godt. Ha alt i en ildfast form og strø over brødsmuler. Ha noen klatter med smør på toppen. 

6) Stek fiskegratengen i ca 40-45 minutter sammen med potetene.

7) Lag det tilbehøret dere ønsker. Damp brokkoli, blomkål og/eller gulrøtter. 

Servér og nyt!

potet, poteter, ovnsbakte poteter, barnemat

God matlaging!

Klem fra Veronika - Bare Bra Mamma

Følg oss gjerne på instagram for daglige tips her!

Flere oppskrifter & nyheter


veronika@barebramamma.no

Om Veronika & Bare Bra Mamma

Veronika er grunnlegger og daglig leder av Bare Bra Mamma & Barnematakademiet (2022). Du kjenner henne kanskje best som grunnlegg og utvikler av Bare Bra Barnemat (2013).

Hun har ernæringsbakgrunn, er forfatter og foredragsholder, og har hjulpet tusenvis av familier med ernæring og mat til barn og familier de siste 10 årene. Hun & teamet hennes hjelper deg som vil lage barnematen selv, og familier som ønsker en sunnere og enklere mathverdag med mindre stress.

Vi bygger for tiden Norges største og mest innholdsrike online portal for foreldre & barn.


Følg oss gjerne på instagram for daglige tips her!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>