Grytebrød er enkelt å lage og smaker utrolig godt. Det blir nesten som å ha din helt egen bakerovn hjemme på eget kjøkken. Dette brødet er langtidshevet med tørrgjær. Fordelene med langtidsheving er at brødet lager seg selv, antistoffer i kornet brytes ned og brødet blir lettere for kroppen å fordøye, i tillegg smaker det utrolig godt og holder seg saftig lenge.

Oppskrift:
Oppskriften gir 1 grytebrød
Tid: hevetid, 12-18 timer, steketid, 50 minutter
Dette trenger du:
- Støpejernsgryte 25 cm i diameter
- 6 dl. vann
- 5 dl sammalt fin hvete eller spelt
- 7 dl siktet hvete eller speltmel
- 1 dl linfrø
- 1/2 pose tørrgjær
Fremgangsmåte:
1) Ha kaldt vann og tørrgjær i en bakebolle og rør inn de tørre ingrediensene. Ha litt mel på benken og kna deigen noen runder før du har den tilbake i bakebollen og lar heve under dekke natten over, 12-18 timer.
2) Ha deigen over på benken og kna den lett. Ha litt mel i bunnen av bokebollen og ha deigen tilbake. Her skal den etterheve mens du forvarmer ovnen og gryten.
3) Finn frem gryten og sett den på nederste rille i ovnen. Skru den på 250 grader og la gryten varmes i ovnen. Når ovnen og gryten er varm tar du ut gryten, strør litt sammalt mel i bunnen slik at den ikke fester seg, og hvelver deigen over i gryten.
4) Sett inn gryten med lokk og la brødet steke under lokk i 30 minutter. Etter 30 minutter tar du av lokket, skrur ned ovnen til 200 grader og steker videre i 20 minutter.
5) Ha brødet over på rist når det er ferdig, børst bort overflødig mel, og la brødet avkjøles på rist.

Lyst på flere oppskrifter? Sjekk ut disse!
