fbpx

august 8, 2023 7:32 pm

  • Hjem
  • /
  • Nyheter
  • /
  • Bakst
  • /
  • Grytebrød – enkelt, langtidshevet grovbrød alle kan lage
Av: Veronika K. Baarud

Grytebrød er enkelt å lage og smaker utrolig godt. Det blir nesten som å ha din helt egen bakerovn hjemme på eget kjøkken. Dette brødet er langtidshevet med tørrgjær. Fordelene med langtidsheving er at brødet lager seg selv, antistoffer i kornet brytes ned og brødet blir lettere for kroppen å fordøye, i tillegg smaker det utrolig godt og holder seg saftig lenge. 

grytebrød, barnemat, brød, brødoppskrift

Oppskrift: 

Oppskriften gir 1 grytebrød

Tid: hevetid, 12-18 timer, steketid, 50 minutter 

Dette trenger du:

  • Støpejernsgryte 25 cm i diameter
  • 6 dl. vann
  • 5 dl sammalt fin hvete eller spelt
  • 7 dl siktet hvete eller speltmel 
  • 1 dl linfrø
  • 1/2 pose tørrgjær

Fremgangsmåte: 

1) Ha kaldt vann og tørrgjær i en bakebolle og rør inn de tørre ingrediensene. Ha litt mel på benken og kna deigen noen runder før du har den tilbake i bakebollen og lar heve under dekke natten over, 12-18 timer. 

2) Ha deigen over på benken og kna den lett. Ha litt mel i bunnen av bokebollen og ha deigen tilbake. Her skal den etterheve mens du forvarmer ovnen og gryten. 

3) Finn frem gryten og sett den på nederste rille i ovnen. Skru den på 250 grader og la gryten varmes i ovnen. Når ovnen og gryten er varm tar du ut gryten, strør litt sammalt mel i bunnen slik at den ikke fester seg, og hvelver deigen over i gryten.

4) Sett inn gryten med lokk og la brødet steke under lokk i 30 minutter. Etter 30 minutter tar du av lokket, skrur ned ovnen til 200 grader og steker videre i 20 minutter. 

5) Ha brødet over på rist når det er ferdig, børst bort overflødig mel, og la brødet avkjøles på rist. 

grytebrød, brød

God matlaging!

Klem fra Veronika i Bare Bra Mamma


Følg oss gjerne på instagram for daglige tips her!

babymat, barnemat, bare bra mamma, veronika
  • Hjem
  • /
  • Nyheter
  • /
  • Bakst
  • /
  • Grytebrød – enkelt, langtidshevet grovbrød alle kan lage

Flere oppskrifter & nyheter


veronika@barebramamma.no

Om Veronika & Bare Bra Mamma

Veronika er grunnlegger og daglig leder av Bare Bra Mamma & Barnematakademiet (2022). Du kjenner henne kanskje best som grunnlegg og utvikler av Bare Bra Barnemat (2013).

Hun har ernæringsbakgrunn, er forfatter og foredragsholder, og har hjulpet tusenvis av familier med ernæring og mat til barn og familier de siste 10 årene. Hun & teamet hennes hjelper deg som vil lage barnematen selv, og familier som ønsker en sunnere og enklere mathverdag med mindre stress.

Vi bygger for tiden Norges største og mest innholdsrike online portal for foreldre & barn.